2010 m. gegužės 4 d., antradienis

Naminis jogurtas


Tik iš 2 produktų namie galima pasidaryti tikrų tikriausią naminį jogurtą :)


1 l. kuo riebesnio pieno, ne mažiau 2,5 % riebumo
100 ml. natūralaus jogurto ("Danone" arba "Dobilas")
cukraus (jei norite šiek tiek saldumo)

Pieną užviriname ant viryklės nuolat maišydami, kad neprisviltų, paverdame dar apie 10 min. ir nukeliame. Atvėsiname iki 45 C (matuojame termometru). Jei neturite termometro, temperatūra nustatyti galima tiesiog pirštu - jei piene pirštą galite išlaikyti suskaičiavę iki 15, temperatūra jau bus maždaug tinkama. Atvėsinti reikia pakankamai greitai, bet natūraliai - geriausiai nuolat maišant. Porą šaukštų atvėsinto pieno įpilame į jogurtą, išmaišome, ir supilme jogurtą į pieną. Viską išmaišome, supilame į stiklinį dubenį, viršų uždengiame folija, visą dubenį apklojame šiltu rankšluosčiu ir paliekame kambario temperatūroje 6-8 h. (geriausia per naktį). Po 6-8 h. jau turėsime litrą šviežio, natūralaus jogurto :) Jį reikia išmaišyti, kad sustabdyti rūgimo procesą. Jogurtą laikome šaldytuve. Išsilaiko 6-7 dienas.

P.S. Esu darius tik su Dobilo ir Danone jogurtais, su kitais nebandžiau, tad negaliu pasakyti, ar pavyktų. Naminis jogurtas pats skaniausias, kokį esu valgius - natūralaus, lengvo skonio.

45 komentarai:

  1. Niekad nedariau jogurto, tik varškę iš kefyro. Bet gundausi ir šitą pabandyti, juolab, kad jogurtą labai mėgstu.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Verta ,labai gerai gaunasi,tik atvesindavau vos ne iki 40laipsniu.:)

      Panaikinti
  2. Indre, pabandyk - labai paprasta, ir labai skanu :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Aš irgi jau seniai ruošiuosi šitą pabandyti :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Tikrai paprasta ir labai skanu! Esu gaminusi iš žemaitijos pieno "Magijos" jogurtų. Puikiausiai tinka ir geriamas ir iš mažų indelų :) Geras būdas vasarą sunaudoti naminį pieną :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. O kiek maždaug tas pienas vėsta 15min?:) gal?ar daugiau?

    AtsakytiPanaikinti
  6. zirzuke, kas turi riebaus naminio pieno, tai išvis super :) Nors skanu ir su parduotuviniu.

    Anonime, vėsta tikrai ilgiau, nei 15 min.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Tikrai paprasta ir skanus, jau senokai gaminuosi namie jogurta

    AtsakytiPanaikinti
  8. Gyvenu salyje be lengvai prieinamos grietines :( Ar sitokiu budu galima butu pasigaminti grietines is grietineles ir nesaldinto gyvo jogurto? Gal kas bandet?

    AtsakytiPanaikinti
  9. Rimante, bandziau ieskoti grietines gaminimo budu, bet nelabai kas yra... Tik suriai, varske, jogurtas yra.

    AtsakytiPanaikinti
  10. Dekui, as tada pasibandysiu situ budu. Gal turetu iseiti. Juk grietine - kaip koks riebesnis jogurtas.

    AtsakytiPanaikinti
  11. Sita jogurta as naudoju ir padazams ivairiems, ir su blyneliais labai skanu vietoj grietines. Taip kad galit drasiai naudot ji, kaip grietine, tik aisku nebus taip riebu.

    AtsakytiPanaikinti
  12. Nuostabu. Ačiū, kad priminei. Prieš keletą metų buvau darius vaikams ir jie labai mėgdavo. Dabar buvau pamiršus. Būtinai vėl darysiu.
    Beje, turiu ožkos pieno. Kažin, ar iš ožkos pieno galima dary jogurtą?

    AtsakytiPanaikinti
  13. Balsiukai, na manyciau, kad galima. Siaip jogurtui kuo riebesnio reikia, tai is ozkos gal dar skanesnis ir tirstesnis gausis, juk ozkos pienas riebus. Pabandykite bent is puses litro, ir parasykit cia, ar pavyko :)

    AtsakytiPanaikinti
  14. Jau surauginau jogurtą iš ožkos pieno. Naudojau "Dobilą" užraugimui.
    Ožkos pienas ir šiaip ilgiau rūgsta, tai nepakako 6-8 valandų. Man rūgo parą. Bet išėjo tirštas ir skanus. Gal kitą kartą raugo daugiau dėsiu ir išrūgs greičiau.
    Dar kartą AČIŪ, AJ.

    AtsakytiPanaikinti
  15. Balsiukai, na va kaip faina, kad is visokio pieno galima pasidaryti jogurtuka :) Reikes ir man kada pabandyti is ozku pieno, itariu, jis tirstesnis gaunas, nes pienas riebus.

    AtsakytiPanaikinti
  16. Taip. Tirštesnis. Su mėlynėm šaldytom valgom. Kitą kartą dėsiu daugiau raugo, gal parą nereiks raugint.

    AtsakytiPanaikinti
  17. pats skaniausias naminis jogurtas...

    AtsakytiPanaikinti
  18. Kurioj vietoj čia naminis jogurtas? Nusiperkate iš maximos jogurtą ir praskiedžiate su pienu... uogų įmetus į kokį dobilo jogurtą tai čia jau irgi naminis jogurtas vadinasi? :))

    AtsakytiPanaikinti
  19. Toj vietoj, kad daromas namie, be jokiu dirbtiniu priedu :) "Maximos" jogurtas reikalingas tik pirmam rauginimui. Kitiems kartams galima pasilikti truputi savo pagaminto jogurto.

    AtsakytiPanaikinti
  20. Rimante, mano močiutė visą gyvenimą grietinę gamindavo tiesiog leisdama grietinėlei (aišku, naminei)surūgti kamabrio temperatūroje; o kai mano šaldytuve užsistovi pirktinė grietinėlė, aš ją irgi paprasčiausiai pradarau ir kiek palaikau kambario temperatūroj ir išeina puiki tiršta grietinė.
    O anonimiškui noriu pasakyti, kad čia pirktinis jogurtas ne skiedžiamas pienu, o panaudojamos pradžiai reikalingos jogurto bakterijos, kurių iš nulio nepagaminsi. Bet į naminį nededi nei krakmolo, nei želatinos, nei stabilizatorių ir t.t. ir t.t. Va tame jo ir namiškumas.
    Rūta

    AtsakytiPanaikinti
  21. Sveiki, o kaip manot ar iseis su actimel braskiniu jogurtu? padariau nesenai bet nezinau ar pavyks skaiciau internete bet visi daro tik su tuo naturaliu. aciu uz atsakyma

    AtsakytiPanaikinti
  22. Nebandziau, todel ir manyti nelabai ka galiu, nes nezinau, kas gautusi. Pabandykit is puses normos padaryt.

    AtsakytiPanaikinti
  23. siais laikais geriau kuo daugiau maisto gaminti patiems, net ir jogurtus, zinosim, ka valgom...

    AtsakytiPanaikinti
  24. Gavosi labai skanus :)
    Po visko įsidėjau bananų ir gavosi super :)

    AtsakytiPanaikinti
  25. as darau is naturalaus lieso jogurto rokiskio gamybos kainuoja 1.99

    AtsakytiPanaikinti
  26. imiškai gaminama labai paprastai - šviežias tikras pienas vėsdamas išsiskiria į grietinę ir pieną be grietinės :) viršutinis geltonas sluoksnis ir yra grietinė. Galima tiesiog nupilti, nusemti arba specialiu indu nupilti pieną iš apačios :)

    AtsakytiPanaikinti


  27. Turejau kokį litrą natūralaus jogurto, kurį reikėjo skubiai sunaudoti, taigi šįryt jį sumaišiau su kaimišku pienu (pusantro litro), bet kadangi dariau pirmą kartą tai pieno nepakaitinau, kaip manote gausis jogurtas?:)

    AtsakytiPanaikinti
  28. Aš prisiskaičiau apie tuos parduotuvinius "natūralius" jogurtus internete- manau pagal receptą nesigaus visiškai natūralus jogurtas, be to ten dažnai sudėtyje yra ir kitų, ne jogurtinių bakterijų. Pati nusprendžiau išbandyti sausus raugus, kuriuos radau kažkokioj lietuviškoj internetinėj parduotuvėj. Jie ten teigia kad be priemaišų ir vien jogurtinės bakterijos.
    Pabandžiau- patiko, manau rezultatas geras.

    AtsakytiPanaikinti
  29. Danute, parduotuvinio jogurto reikia tik pirmam kartui. Jei veliau noresite darytis jogurta, pasilikite 100 ml. senojo ir nereiks deti pirktinio rauginimui.

    AtsakytiPanaikinti
  30. Kuom unikali Lietuviu tauta, tai kas netelpa i siauras smegeneles, leisti zemiau ju. Tada spekit kas pasauli protingiausias. Tai ponui Anonimui reikia paaiskinti, kad jogurtas ne siaip sau rugpienis, o specializuotos bakterijos kurios rugimo metu skaldo pieno laktose ir padaro butent toki, o ne kitoki rauga. Pacios bakterijos daznai buna firmos intelektualine nuosavybe. Pienas papildomai pasterizuojamas tam, kad jame neliktu jokiu kitu bakteriju. Ileidus i tam tikros temperaturos sterilu piena, jogurto bakterijos pradeda aktyviai daugintis ir gaunamas praktiskai vienas prie vieno padidintas gaminio kiekis. O nepraskiedimas.

    AtsakytiPanaikinti
  31. Sveiki, o iš lieso pieno 0,5 proc. nepavyktų pasidaryti tokio jogurtuko?:)

    AtsakytiPanaikinti
  32. pirkom šiandien jogurto, bet dukra supyko, kad jai mažai liko, darysim dabar naminį iš savo karvutės pienelio ir bus daug skanumėlio, žinoma jei patiks, vaikai tai išrankūs :D

    AtsakytiPanaikinti
  33. O galima vietoje pieno imti pasukas arba grietinėlę?

    AtsakytiPanaikinti
  34. as ir darius bet jau seniai reik ve pafdaryt nes mano du vaikai lb megsta jogurta o pripirkt yra brangu,da as dedavau uogu tai budavo super

    AtsakytiPanaikinti
  35. Kazkas klause kaip padaryt grietine. Palikit surugti grietinele ir bus grietine, nieko daugiau daryti nereikia.

    AtsakytiPanaikinti
  36. O kiek laiko galima laikyti jogurto dali, kuri pasiliekame kitam rauginimui?

    AtsakytiPanaikinti
  37. O kodėl man jogurtas gavosi kefyro skonio? Konsistencija gera, kaip jogurto, bet skonis kaip kefyro, švelnus, jokios jogurtines rugšteles nesijaucia. Naudojau dobilo jogurtą, o ir įsuktą šilčiau laikiau net parą laiko...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. žydre aš manau kad jus per ilgai laiket šiltai tiesiog perauginot

      Panaikinti
    2. Darau iš savų ožkų pieno ,anūkai valgo nuo mažumės ,pasakiškai skanu,vasarą tikra atgaiva

      Panaikinti
  38. O naturalu jogurta reikia su pienu per setiali? Kad nebutu jogurto dydesniu gabaliuku.ar nereikia to daryt?

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...