Šiuos tortus galėčiau valgyti pusryčiams, pietums ir vakarienei... Esu išbandžius jų daugybę. Šis yra labai paprastai padaromas ir nepaprastai skanus. Uogas naudoju vasarą užsišaldytas. Tad dalinuosi su Jumis!
24 cm. apvaliai formai
Pagrindui:
250 gr. sausainių (Selgos, Gaidelio tipo)
100 gr. sviesto
Kremui:
1 kg. kreminės varškės kepiniams (arba maskarponės, Philadephios sūrio)
5 kiaušiniai
200 gr. cukraus
400 ml. grietinėlės 35-36%
30 gr. krakmolo
1 a.š. vanilinio cukraus
žiupsnelis druskos
Vyšnių užpilui:
300 gr. vyšnių (kiekis neatšildytų)
2 v.š. citrinos sulčių
100 gr. cukraus
2 v.š. krakmolo
150 ml. vandens
Pagrindas. Sausainius sumalame blenderiu. Sumaišome su išlydytu sviestu. Kepimo formos dugną išklojame kepimo popieriumi. Beriame sausainius, gerai juos prispaudžiame ranka prie dugno ir sienelių kraštų. Pagrindą kepame 160°C įkaitintoje orkaitėje 15 min. Ištrauktą atvėsiname.
Kremas. Kol kepa pagrindas, ruošiame kremą. Kiaušinius lengvai išplakame su cukrumi, vanile ir druska. Šaukštu sumaišome su maskarpone ir grietinėle. Suberiame ir išmaišome krakmolą. Kepimo formą apvyniojame folija. Pilame ant pagrindo kremą. Statome pyragą į didesnę formą, pripiltą karšto vandens (vandens turi būti maždaug iki pusės pyrago formos), dedame į iki 160°C įkaitintą orkaitę ir kepame apie 1 val. 20 min. (iškepusio torto kraštai būna tvirti, o viduriukas turi šiek tiek judėti, žiūrėkite laiką pagal savo orkaitę). Palaikome jį praviroje orkaitėje 20 min., po to išimame, visiškai atvėsiname ir dedame į šaldytuvą (geriausia nakčiai).
Vyšnių užpilas. Krakmolą išmaišome vandenyje. Visus produktus pilame į puodą, užviriname ir maišydami paverdame kelias minutes, kol skystis ima tirštėti. Atvėsiname ir užpilame ant torto.
P.S. Esu šį tortą darius su maskarpone, Philadelphijos sūriu, kremine varške pyragams. Visi variantai skanūs. Kas man labiausiai patinka - naudojant vis kitokias uogas gaunamas kaskart vis kitoks tortas :)
Ryt gaminsiu :-) o ar skaniai gautusi uzpilui vietoje saldytu vysniu naudojant saldytas melynes?
AtsakytiPanaikintiTinka kas tik norit :)
PanaikintiNelabai supratau kaip su tuo karštu vandeniu, ar reikia vieną kepifo formą dėti į kitą ( su karštu vandeniu) Ar patį tortą į karštą vandenį (nors kaip tai padaryti nelabai įsiveizuoju):)
AtsakytiPanaikintiTeisingai supratot - pripilat i didesne forma vandens, ir i ja statot forma su tortu, apvyniota folija, kad nepribegtu vandens i torto mase. As kartais pilu vandeni i gilesne orkaites skarda ir dedu torta i ja.
PanaikintiSveiki. Gal gailite paaiškinti kaip su tuo kaštu vandeniu daryti. Ar vieną formą dėti į kitą (su karštu vandeniu)?
AtsakytiPanaikintiSveiki, gal galėtumėte paaiškinti kaip su tuo karštu vandeniu daryti. Ar vieną formą dėti į kitą (su karštu vandeniu)?
AtsakytiPanaikintiSveiki,
AtsakytiPanaikintiO užpilą kada pilti? Po to, kai palaikai tortą šaldytuve per naktį ar viską kartu dėti?
Geriausia, kai tortas palaikomas šaldytuve, tada jis būna pakankamai tvirtas, kad galima būtų pilti užpilą.
PanaikintiGrietinėlės plakti nereikia?
AtsakytiPanaikintiAt this moment I am going away to do my breakfast, later than having my breakfast coming again to read additional news.
AtsakytiPanaikintiKa padariau netaip kad visas tortas gavosi kaip kiausiniene. Iskepus visas juda ne tik vidurys. Dar ir pabliusko
AtsakytiPanaikintiViska gerai padaret,tik recepta neidemiai skaitet :) surpyragiai ir turi judeti iskepe. Reikia atvesinti ir saldytuve palaikyti,kol sutvirteja.
PanaikintiAs maciau kad turi judet bet nemaniau kad tiek. Laikau pirstus sukryziuotus kad butu ka det ant kaledu stalo 😆 aciu
PanaikintiSveiki, gyvenu ten kur nera riebios grietineles, ar kas iseitu ja pakeitus jogurtu ar grietine?
AtsakytiPanaikintiSveiki, cia kur gyvenu labai sunku gauti riebios grietineles, ar kas iseitu jei ja pakeisciau jogurtu ar grietine?
AtsakytiPanaikintiJogurtą sutrauks, nes jis neriebus. Su grietine nebandžiau, bet kremas tikrai nebus toks, koks su grietinėle.
PanaikintiSveiki, kaip dėl grietinėlės? Nereikia išplakti?
AtsakytiPanaikintiO jei kepti neįstačius į vandenį?
AtsakytiPanaikinti