Matavimui naudojama 200 ml. stiklinė
Morenginiai biskvitai:
5 baltymai (aš ėmiau 4 didelių kiaušinių baltymus)
1 stiklinė cukraus
2/3 stiklinės smulkintų žemės riešutų (smulkių, bet nesumaltų į miltus)
1/3 a.š. citrinos rūgšties
Kremas:
1,5 stiklinės grietinėlės
1 v.š. cukraus
350 gr. juodojo šokolado
1 stiklinė smulkintų žemės riešutų (smulkių, bet nesumaltų į miltus)
Morenginiai biskvitai. Baltymus plakame, kol suputos. Suberiame citrinos rūgštį, po 2 šaukštus beriame cukrų ir plakame toliau. Kitus 2 šaukštus beriame tik tada, kai prieš tai suberti jau išsiplakė (patikriname patrynę šiek tiek baltymų tarp pirštų - jei nesijaučia kristalų, galime berti cukrų vėl). Ir taip išplakame visą cukrų. Sudedame riešutus ir atsargiai išmaišome. Ant kepimo popieriaus nusipiešiame 4 stačiakampius 13 x 25 cm. (čia galite keisti ilgį, plotį pagal savo norimą formą). Ant jų tolygiai užtepame baltymus. Jei biskvitai netelpa ant vienos skardos, geriau kepkite juos per 2 kartus, nestatykite skardų viena po kita, nes apatiniai lakštai gali neiškepti. Kepame 120C orkaitėje apie 1,5-2 h. - kol biskvitai švelniai paruduoja. Man kepė apie 1,5 h. Atvėsiname ir nuimame popierių. Jei biskvitas jau iškepęs - popierius turi lengvai nusiimti.
Kremai, surinkimas. Šokoladą ištirpiname ant vandens garų vonelės. Mano buvo labai tirštas, tad tirpindama įpyliau apie 5 v.š vandens. 50 gr. pasiliekame torto papuošimui. Šiek tiek jį atvėsiname ir aptepame juo lakštus iš vienos pusės (labai patogu tepti kulinariniu teptuku). Dedame juos į šaldytuvą, kad šokoladas sustingtų. Tuomet 3 lakštus aptepame šokoladu iš kitos pusės. Vėl juos sustingdome. 4-tojo vieną pusę paliekame neapteptą - tai bus apatinis torto lakštas.
Grietinėlę su cukrumi išplakame iki standumo. Dedame į lėkštę 4-ajį biskvitą - neapteptoji pusė turi būti torto apačia. Tepame dalį grietinėlės, vėl dedame biskvitą ir t.t. Pasiliekame grietinėlės torto aptepimui. Apteptą tortą apibarstome riešutais ir aplaistome tirpintu šokoladu (aš naudojau kulinarinį maišelį). Skanaus!
P.S. Fantastiškas tortas! Labai saldus, bet labai skanus bei prabangus...
Recepto šaltinis Десерты от Мишель
Atrodo super skaniai! ;)
AtsakytiPanaikintiMademoiselle,aciu, toks ir buvo :)
AtsakytiPanaikintidievulėliau, tobulas :)
AtsakytiPanaikintirutuliuk, aciu :)
AtsakytiPanaikintiKokio dydžio tortas gaunasi? kiek maždaug porcijų?
AtsakytiPanaikintiZivile, ismatavaimai parasyti recepte: 13 x 25 cm. Aukstis - siek tiek aukstesnis, nei standartinio torto.
AtsakytiPanaikintiOooo... amazing. PAŽADU šitą gaminti vos tik pasitaikius progai! :)
AtsakytiPanaikintidar vienas klausimas prieš kepant:
AtsakytiPanaikintifinale labai trapus gaunas jis ar nelabai? kaip pjaustos?
Gaunasi minkstas, pjaustyti ji sunkoka, nes limpa prie peilio. Na bent jau man toks gavosi :) Bet skonis atperka viska :D
AtsakytiPanaikintinorėjau tarti DIDELĮ DIDELĮ AČIŪ. Nuostabus nuostabus tortas. Ir pjaustėsi lengvai, ir valgėsi be galo skaniai - visi gyrė. Labai ačiū.
AtsakytiPanaikintirutuliuk, kaip faina, kad issikepei :) Tau gal traskus gavosi, jei sakai lengvai pjaustesi?
AtsakytiPanaikintiaha, man gavos ganėtinai traškus, net bijojau, kad subyrės visas, bet pakankamai gerai pjaustės, nes jau prigąsdinai, kad lipnus labai :))
AtsakytiPanaikintihm.. na mano tikrai lipnus buvo, prie peilio lipo, kai pjausciau. Nors maniau, kad morengai isliks traskus. Matyt sokolado "nedatepiau" vietomis, gal grietinele praleido ir suminkstejo.
AtsakytiPanaikintipatikėk, aš irgi ne idealiai apteplioju, bet, mano nuostabai, super gavos :)
AtsakytiPanaikintio ant popieriaus nieko nereikia uztepti pries kepant?
AtsakytiPanaikintiAnonime,nelabai supratau - turit omeny, ar riebalais popieriu tepti pries tepant baltymus? Jei taip, tai ne - tikrai nereikia.
AtsakytiPanaikintinet seile tysta ziurint i ji..ir kaip gi nesusigundyt tokio nepagaminus? neimanoma..:)
AtsakytiPanaikintilabas ,gaminau ir as torta. Labai skanus ,tis sunkokai pjaustesi ,bet cia nieko ,palyginus su skoniu .Tik man grietinele skystoka buvo ,gal kita kart standiklio grietinelei ibert ? Ir dar ,man liko 100 gr sokolado ,sunaudojau tik 250 ,nors ir po du kart aptepiau su teptuku .Aciu uz recepta ,o siaip tai viska gaminu tik labai bijau tortus kept ,tai si drebanciom rankom isdrebinau ,gal patarsit nuo kurio ,pacio paprasciausio torto pradet ACIU
AtsakytiPanaikintiJurgita, nezinau, ka patart, nes nezinau, ko bijot - biskvitu, kremu, su zelatina nedraugaujat? Nes man tai visi daugmaz vienodi - visur tas pas biskvito kepimas, kremai.. Bet jei ryzotes morengini kept, tai padarysit bet kuri :)
AtsakytiPanaikintiNoriu paklaust, ar sita torta reikia iskart valgyt, ar ji galima pasidaryti pries diena. Ar jis nesudreksta , jeigu pasigaminamas anksciau? Jolita
AtsakytiPanaikintiAtrodo nuostabiai, ar nebus kartais sis tortas panasus i izymuji Kijevo torta? Mano broliene labai ji gyre, reikes butinai isbandyti, bet pirmiausia triju sokoladu muso torta darysiu, sianakt net sapnavau :D
AtsakytiPanaikintinorejau paklaust,o morengini torta galima laikyt saldytuve? morengai nesudregsta?
AtsakytiPanaikintiGal netyčia pasvėrėt? Manęs prašo iškept būtent tokį, bet reikia 2 kg...
AtsakytiPanaikintiTuomet dar nebuvo reikalo svert.. Neisivaizduoju, kokio svorio buvo. Seniai kepiau. Bet siaip morenginiai vieni is lengvesniu buna, juk morengai lengvuciai iskepa.
PanaikintiLabais skanus torčiukas, dėkui už puikų receptą. Nors kepant buvo nesklandumų - iš plaktos grietinėlės išsukau sviestą, tačiau pakartotinai išplakus grietinėlę viskas gavosi ok. Nuostabus tortas + šokoladinis sviestas. Du zuikiai vienu šūviu :)
AtsakytiPanaikintiLaba diena, šį receptą visą laiką kažkaip praleisdavau, dabar atėjo jam metas, sakykite, o riešutų nereikia pakepinti?
AtsakytiPanaikintiIr dar prie to pačio klausimas, jei aš kepsiu atskirai po du lakstelius, tai ar nieko nenutiks likusiai tešlai, na ar bestovėdami per pora valadų likę plakti baltymai nesukris ?
AtsakytiPanaikintiSarmite, riesutus galite pakepinti - bus skaniau. O teslos pasidarykite tiek, kiek vienu metu galesite kapti lakstu. Kiek esu skaicius, baltymus reikia kepti is karto.
AtsakytiPanaikintiŽiūriu prie sausainių per žioplumą komentarą palikau apie šį tortą, na tai reik klaidas taisyti ir čia parašyti. Labai skanus tortas, tikrai saldus, bet kas mane nustebino, kad kitą dieną jis buvo skanesnis ir tas saldumas jau pasiskirstęs, pasirodo ir morenginiam tortui reik pastovėt naktelę. Kitą kartą nedėčiau to šaukšto cukraus į grietinėlę, manau tikrai jo ten nebereikia. Šiaip puikus ir kitoks tortas. Mmmmm...
AtsakytiPanaikintiO riesutai kur prie kremo parasyti kur dedasi i grietinele ar papuosimui? Aciu
AtsakytiPanaikintiApteptą tortą apibarstome riešutais ir aplaistome tirpintu šokoladu (aš naudojau kulinarinį maišelį).
PanaikintiAr niekas nepasikeistu,jei kepciau formineje torto? :) tarkim 22cm ir formuociau torto pavidalu, o ne pyrago,kaip jusu
PanaikintiNepasikeistu :)
Panaikintio kokie riesutai susyti ar paprasti?
AtsakytiPanaikintiIsvaizda nera labai grazi,nu bet skokis nesitikejau,kad tos skanus gausis , labai paprasta pasigaminti tik as palaikiau per nakti zymiai skanesnis ,pir riesutai yra butini 😊👍
AtsakytiPanaikintiO taip, sitas tortas yra TOBULAS :) Daznai nereprezentacines isvaizdos kepiniai buna patys skaniausi :)
PanaikintiO jei vietoj cukraus cukraus pudra det i morengo biskvita?
AtsakytiPanaikintiPabandykit. Nesu naudojus.
Panaikinti