2012 m. gruodžio 29 d., šeštadienis

Tamsus medaus tortas su džiovintomis slyvomis

Kalėdoms dažniausiai kepu medaus tortą. Šį kartą šiek tiek kitoks, nei jau gamintas Klasikinis medaus tortas. Kepant visi namai kvepėjo meduoliais, Kalėdom.. :)



21-24 cm. apvaliai formai

Biskvitams:

3 kiaušiniai
200 gr. cukraus
180 gr. dirbtinio medaus
200 gr. margarino kepiniams
3 a.š. sodos (be kaupo)
apie 350 gr. miltų
1/2 a.š. cinamono
1/3 a.š. maltų gvazdikėlių ar. kt prieskonių meduoliams

Kremui:

450 ml. grietinėlės 36 %
450 ml. riebios grietinės
4 v.š. cukraus
2-3 v.š. cukraus pudros
15 gr. želatinos
citrinos sulčių pagal skonį
džiovintų slyvų

Biskvitų sulaistymui:

apie 250 ml. saldintos juodos arbatos (galima su citrina)
galima sulaistyti ir sultimis, arba alkoholiu - jis čia labai tiks

Biskvitas. Cukrų, medų, margariną, prieskonius dedame į puodą ir maišydami kaitiname, kol viskas ištirps. Masę atvėsiname tiek, kad galėtume supilti plaktus kiaušinius (turi būti maloniai šilta, bet ne karšta, nes sutrauks kiaušinius). Viską gerai išmaišome. Supilame actu nugesintą sodą ir greitai maišome, kol soda putoja. Po truputį beriame miltus. Miltų reikia tiek, kad gautume grietinės tirštumo tešlą. Aš subėriau apie 370 gr. Jų kiekis priklausys ir nuo kiaušinių dydžio, tad tikslaus neįvardinsiu.
Visą tešlą pilame į kepimo popieriumi išklotą formą ir kepame 190 C orkaitėje apie 1 val. Po 45 min. patikrinkite biskvitą mediniu pagaliuku, ir jei jis aplipęs tešla - kepkite dar. Iškeptą biskvitą atvėsiname ir supjaustome į plonus 5 papločius. Papločių kiekis gali skirtis priklausomai nuo to, kokio skersmens formoje kepsite.

Kremas. Želatiną užpilame 45 ml. šalto vandens ir pastatome išbrinkti. Grietinėlę išplakame iki standumo su cukrumi ir trupučiu citrinos rūgšties (ant peilio galiuko). Grietinę truputį paplakame su cukraus pudra (galima naudoti ir cukrų, bet gali jaustis jo kristaliukų). Sumaišome su grietinėle, įpilame citrinos sulčių pagal skonį. Išbrinkusią želatiną ištirpiname ant nedidelės ugnies, atvėsiname (!!!), plona srovele pilame į kremą ir mažiausiu mikserio greičiu labai trumpai paplakame - tik kad sumaišyti želatiną su kremu. Sudedame pjaustytas džiovintas slyvas. Jei kremas nepakankamai standus tepimui, palaikome šaldytuve.
Jei sumaišius grietinėlę su grietine kremas būna pakankamai standus - želatinos galite ir nenaudoti.
Surinkimas ir puošimas. Kiekvieną biskvitą sulaistome ir sutepame kremu. Paliekame nakčiai, kad sustingtų. Papuošimui nupjoviau pakilusį biskvito viršų ir sumaliau jį blenderiu į trupinius. Tortą aptepiau trupučiu kremo (be slyvų) ir apibarsčiau trupiniais.

P.S. Tortas skaniausias pastovėjęs ne mažiau nei 2 dienas (!). Biskvitai pakankamai "sunkūs", tad jiems reikia laiko sugerti sulaistymą, kremą. Tortą pjovėme po paros nuo pagaminimo. Skonis buvo kaip eilinio, niekuo neypatingo tortuko. Bet kai paragavome jo pastovėjusio kelias dienas - atrodė, kad tai kitas tortas :) Drėgnas, meduolinio skonio ir kvapo, su gaiviu kremu ir saldžiu slyvų prieskoniu. Sakyčiau, kad tai tikras Kalėdinis tortas :)



Biskvito receptas adaptuotas iš supermama.lt

21 komentaras:

  1. Išduokit, kaip pagaminti šias gražias snaiges?.. :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Snaiges yra isspaustos formelemis is cukrines tortu dengimo mases.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Gaila, kad sis receptas atsirado tik dabar... Na, bet jis bus skirtas kitoms Kaledoms, nes sios praejo su klasikiniu medaus torto receptu :-).

    AtsakytiPanaikinti
  4. Visada Kalėdom gaminu klasikinį medaus tortą. Šis ganėtinai įdomus, tik ar nuo slyvų ne per saldu?

    AtsakytiPanaikinti
  5. Sveiki, o papuosimas isliko nepakites po keliu dienu? Ta prasme ar ie tupiniai nesusigere i krema? Zadu siandien sestadieniui gaminti si torta vyro gimimo dienai, ar puosti jau siandien tai trupiniais, ar pries patiekiant? Aciu :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Baking Secrets - saldumas kiekvienam priklauso nuo jo skonio. O nesaldus tortas yra ne tortas :)

    Anonime, trupiniai tikrai nesusigeria ir po 4 dienu.

    AtsakytiPanaikinti
  7. o jei deti sviesta ir tikra medu? nu taip uzreikejo cia ir dabar... :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Jei deciau Dr.Otker kepimo miltelius,reikia taip ppat 3a.s.?

    AtsakytiPanaikinti
  9. Обожаю Медовый тортик! На 23 февраля своим мальчишкам готовила! Беру ваш на заметку, нужно попробовать! Спасибо за рецепт!!!

    AtsakytiPanaikinti
  10. ka tik baigiau daryti torta.Atrodo pavyko,tik ne toks dailus,lygus,kaip tavo.

    AtsakytiPanaikinti
  11. Ką tik kepiau ši tortą.Atrodo,kad pavyko,tik nesisekė pjaustyti biskvitą.Kaip tu lygiai jį supjaustai?

    AtsakytiPanaikinti
  12. Lygiai supjaustyti galima labai ilgu peiliu.

    AtsakytiPanaikinti
  13. Aš taip ir dariau.Bandžiau ir su specialia pjaustykle.Vistiek man nepavyko.Bet tortas nuostabus.Visi jį gyrė.Ką tik vėl padariau kitą.Superinis receptas. :)

    AtsakytiPanaikinti
  14. Отличный медовый торт получился! Оформлен по минимуму, эффект по максимуму.
    Понравился Ваш блог, с большим удовольствием присоединилась.
    Приглашаю Вас к себе на чашку чая, кофе или чего по крепче http://svetlanametaxa.blogspot.gr/

    AtsakytiPanaikinti
  15. Nerealiai skanus tortas! nesitikėjau tokio skanumo, maniau, šiaip medutis :)

    AtsakytiPanaikinti
  16. Labai labai labai skanus!!!! Tikrai rekomenduoju ! ;)

    AtsakytiPanaikinti
  17. Cia ne tortas - cia pasaka!!! Nerealus! Tiesiog nerandu zodziu ji aprasyti! Butinai bandykite ji daryti, tikrai verta! ;))

    AtsakytiPanaikinti
  18. Labai patiko tortas, įdomus skonis, dabar gaminu jį per kiekvienas kalėdas ir visi lieka patenkinti. Tikrai norėčiau išvysti ir daugiau tavo receptų, kol kas šis yra mano mėgstamiausiasĄ

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...