2014 m. kovo 25 d., antradienis

Samosa - indiški pyragėliai su karamelizuotais obuoliais ir razinomis

             Samosa - tai populiariausias užkandis - vegetariški pyragėliai - Indijoje, kurie gali būti kepami su įvairiausiais įdarais (tiek saldžiais, tiek nesaldžiais). Samosoms gaminti ir kepti naudojamas lydytas Ghee sviestas, bet galite tešlą ruošti ir su paprastu sviestu, bei virti aliejuje.  Be galo paprasta pyragėlių sudėtis, ir labai nepaprastas skonis... :)


Apie 20 nedidelių samosų

Tešlai:

350 gr. kvietinių miltų
150 ml. vandens
100 gr. sviesto
žiupsnelis druskos

Įdarui:

3 dideli obuoliai
40 gr. sviesto
2 saujos razinų
5 v.š. rudojo cukraus (arba pagal skonį)
1 a.š. cinamono

aliejaus kepimui
cukraus pudros pyragėlių pabarstymui

Tešla. Miltus persijokite į dubenį, įberkite druskos, užpilkite tirpintu sviestu, išmaišykite ir rankomis trinkite, kol gausite trupinius. Supilkite vandenį ir užminkykite minkštą, elastingą, prie rankų nelimpančią tešlą. Suformuokite rutulį, apšlakstykite jį vandeniu ir palikite pusvalandžiui uždengtame dubenyje, kad išbrinktų miltai.

Įdaras. Razinas užpilkite karštu vandeniu ir palikite išbrinkti. Obuolius nulupkite, supjaustykite mažais kubeliais. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, sudėkite obuolius ir kepkite, kol pradės minkštėti. Tuomet suberkite cukrų, cinamoną, ir maišydami kepkite ant vidutinės ugnies, kol cukrus ims karamelizuotis, ir keptuvėje visiškai neliks skysčio (man užima apie 10 min.). Suberkite razinas, išmaišykite ir  palikite įdarą atvėsti.

Formavimas. Tešlą padalinkite į 20 dalių. Iškočiokite iš gabaliuko tešlos ploną skritulį (apie 8-9 cm), dėkite įdaro, kraštus stipriai suspauskite ir suvyniokite kraštą į "kaselę". Puode įkaitinkite aliejų (jo reikia tiek, kad apsemtų pyragėlius ir jie virtų, kaip spurgos) ir pavartydami virkite, kol gražiai pagelsta. Atvėsusius pabarstykite cukraus pudra. Skanaus!

P.S. Samosas galite daryti ir didesnes, tuomet tešlą dalinkite į mažiau dalių. Formuoti irgi galima įvairiai, bet man gražiausios su "kasele" :)

Tešlos receptas iš knygos "Vegetariniai valgiai", 1994.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...